Ѓорѓе Јовановиќ: Пронајдоци за вас, прекрасни луѓе!

Ѓорѓе Јовановиќ со својот најнов проект продолжува да ги истражува формите на социјални структури, создавани во специфичен транзициски период, процес неоправдано долг и длабоко заглавен, со збунувачки идеолошки продукти. Ново развиениот социјален интегритет обединува елементи кои не ветуваат одржливост на подолг рок. Јовановиќ со еден пристап близок на деконструктивното и

Continue reading

Постојана поставка: Солидарноста – Недовршен проект?

22.02.2014 – 22.02.2016 Скопје не е филм, не е трилер каде ние погодуваме што е главниот настан. Тоа е концетрација на борбата на човекот за слобода, со резултат кој инспирира натамошни борби и неприфаќање на поразот. Жан Пол Сартр, 1963 Кога Скопје, пред 50 години, беше разурнато од силен земјотрес,

Continue reading