Отворен ден за презентација и консултација за 14 Биенале на млади уметници во МСУ – Скопје

Во вторник на 28 јуни, во 20 часот ќе се одржи отворен ден за сите заинтересирани млади уметници, кои сакаат повеќе да се информираат за темата и начинот на селекција на уметници за претстојното 14то по ред Биенале на млади уметници, за кое неодамна беше објавен отворен повик. Ќе биде одржана презентација на претходните биенални изложби и презентација

Повеќе

Кино МСУ – ПРВА ЛЕТНА КИНО НЕДЕЛА

Кино МСУ ја започнува својата летна филмска програма. Од 21 до 24 јуни љубителите на седмата уметност ќе може да уживаат во четри извонредни филмски остварувања.  Сите проекции се бесплатни и започнуваат од 20.00 часот, на отворено – на тремот на МСУ.  Распоред на проекции: 21.06 | 20.00 ч.| –

Повеќе

Отворен повик за 14. Биенале на млади уметници во Музеј на современата уметност, Скопје

тема на биеналето: будења Музејот на современата уметност – Скопје објавува меѓународен повик за учество на 14-то Биенале на млади уметници на тема „Будења“. Од четврток, 16 јуни до среда, 20 јули 2022 година се повикуваат сите македонски и странски автори на возраст до 35 години да се пријават за

Повеќе

Јас сум Југословенка!: феминистичка изведувачка политика за време и по југословенскиот социјализам

Од денеска во Библиотеката на МСУ-Скопје ќе може да се најде примерок од книгата на професорката Јасмина Тумбас насловена “I am Jugoslovenka: Feminist Performance Politics During and After Yugoslav Socialism (Manchester University Press, 2022). Книгата „Јас сум Југословенка!: феминистичка изведувачка политика за време и по југословенскиот социјализам“, беше промовирана во

Повеќе

ЕКСТАТИЧНИ ТЕЛА: Викенд на гордоста – Скопје 2022

Музеј на современата уметност 02. јуни – 02. јули, 2022 Викендот на гордоста во Скопје годинава се одржува по десетти пат, а неговата цел е да создаде простор за презентирање и промовирање на ненормативните форми на светообразување или, со други зборови, на односите, афектите, идентитетските позиции, телесните стилови и сензибилитети

Повеќе