Ахмет Огут: „Скокни!“

Музеј на современата уметност скопје 26. мај – 19. септември, 2022 МСУ – Скопје со задоволство ја претставува самостојната изложба на еден од најзначајните уметници на интернационалната сцена, Ахмет Огут.   Изложбата насловена како „Скокни!“ ќе се отвори на 26 мај 2022 година во Музејот на современата уметност – Скопје

Повеќе

Презентација и предавање на Немања Цвијановиќ: „Антифашизмот како самоодбранбен споменик“

Музеј на современата уметност Петок, 13 мај, 2022 во 19 ч. Музејот на современата уметност – Скопје во рамките на Интердисциплинарната програма продложува со предавања под наслов „Без/редие во светот на уметноста“. Во петок, 13. мај, во 19 часот  со физичко присуство предавање ќе  одржи уметникот Немања Цвијановиќ. Презентацијата насловена

Повеќе

Новиот број на point d’ironie #65 достапен во МСУ

“Ѕидовите зборуваат“ 1992-2022 е темата на новиот број на списанието point d’ironie („ирониска точка“), кое донесува серија фотографии од ањес б. оснивачката и сопственичката на списанието. Изданието point d’ironie произлезе од разговор меѓу ањес б., Кристијан Болтански и Ханс Урлих Обрист во 1977. Секоја година се публикуваат шест до осум

Повеќе

Наташа Неделкова: Изведувајќи го безличното/Манифестирање на спекулумот

Музеј на современата уметност 07. – 25. мај, 2022 „Изведувајќи го безличното / Манифестирање на спекулумот“ е проект на Неделкова кој се реализира во форма на две видео-инсталации „The Act of Seeing“ и “Manifesting Speculum” во два засебни простори во МСУ-Скопје. Во тие две „црни кутии“ на 3 проекции и

Повеќе