Презентација и предавање на Немања Цвијановиќ: „Антифашизмот како самоодбранбен споменик“

Музеј на современата уметност Петок, 13 мај, 2022 во 19 ч. Музејот на современата уметност – Скопје во рамките на Интердисциплинарната програма продложува со предавања под наслов „Без/редие во светот на уметноста“. Во петок, 13. мај, во 19 часот  со физичко присуство предавање ќе  одржи уметникот Немања Цвијановиќ. Презентацијата насловена

Повеќе

Кино МСУ – Планински филм на ридот

Музеј на современата уметност 07. – 28. април, 2022 Кино МСУ ја започнува својата овогодишна програма во соработка со ЕХО – Фестивалот на планински филм. Програмата „ПЛАНИНСКИ ФИЛМ НА РИДОТ“ се отвора на 07. 04 со почеток од 19.30 часот во Џебното кино на музејот со проекцијата на филмот Невреме

Повеќе

Уметникот се претставува: Дарко Алексовски

Музеј на современата уметност Среда 13. април, 2022 во 20ч. По повод самостојната изложба на младиот македонски уметник Дарко Алексовски со наслов „Пејзажи на восхитот“, кој е еден од тројцата наградени автори за „Најуспешен автор и дело“ на минатогодишното 13. Меѓународно биенале на млади уметници во МСУ – Скопје, авторот

Повеќе

Владимир Јанковиќ – Синтетички неба: спектакл, опскурност и естетското постоење на трагите

Музеј на современата уметност 11 април, 2022, во 19 ч. Музејот на современата уметност – Скопје во рамките на Интердисциплинарната програма продолжува со предавања под наслов „Без/редие во светот на уметноста“. Во понеделник, 11 Април, во 19 часот  со физичко присуство ќе се одржи предавање на професорот на Универзиет во

Повеќе

Познати светски уметници подарија свои дела на МСУ-Скопје

Холандскиот визуелен уметник Јонас Стаал (Jonas Staal) и рускиот колектив од уметници, критичари, филозофи и писатели „Что делат“ (Што да се прави?) подарија уметнички дела на Музејот на современата уметност – Скопје, така што, уметничката колекција на музејот е збогатена со уште неколку значајни дела. Уметникот Јонас Стаал ја подари

Повеќе

Борис Гројс: Да се биде уметничко дело: Уметноста како себе-дизајнирање

Музеј на современата уметност Четврток, 16. декември во 19 часот Музејот на современата уметност – Скопје во рамките на Интердисциплинарната програма продоложува со циклусот онлајн предавања под наслов „Без/редие во светот на уметноста“. Во четврток, 16. октомври, во 19 часот предавање ќе одржи Борис Гројс (Boris Groys) насловено ,,ДА СЕ

Повеќе

Кино МСУ: Блок авганистански филмови

Музеј на современата уметност Скопје 02. – 10. декември, 2021 Сите проекции ќе се одржат во затвореното кино на МСУ со капацитет од 40 седишта според актуелните пропишани владини протоколи во услови на пандемија. Влезот е бесплатен.  02. декември (четврток), во 19 часот: „Забранетата ролна“, документарен филм на канадско-авганистанскиот режисер

Повеќе

Експертски дискусии – Општествено ангажирана уметност во Новата Реалност

Музејот на современа уметност – Скопје го најавува првиот од серијата експертски разговори во рамките на Европското номадско биенале за современа уметност – Манифеста14, проект во Западниот Балкан.Настанот ќе се случи со физичко присуство на 10 ноември во 19 часот, во Музејот на современата уметост – Скопје. Иако, седиштето на

Повеќе

Мудрост во љубовта, предавање на Тимоти Мортон

Музеј на современата уметност Скопје Среда, 03 ноември, 2021 во 19ч Музејот на современата уметност – Скопје во рамките на Интердисциплинарната програма продложува со циклусот онлајн предавања под наслов „Без/редие во светот на уметноста“. Во Среда, 3 Ноемвери во 19:00 часот предавање ќе одржи Тимоти Мортон  (Timothy Morton) насловено ,,Мудрост

Повеќе

Песочни линии: приказна за историјата, филм на Франсис Алис

Музеј на современата уметност Филмска програма, вторник, 28. септември, во 20,00 ч. Творештвото/ делото на познатиот белгиски и мексикански уметник Франсис Алис (Francis Alÿs) прикажува многу повеќе од фактичката историја на Ирак, од договорот Сајкс-Пико од 1916 година до влијанието на теророт на Исламската држава во 2016 година. Попрво може

Повеќе