Ахмет Огут: „Скокни!“

Музеј на современата уметност скопје 26. мај – 19. септември, 2022 МСУ – Скопје со задоволство ја претставува самостојната изложба на еден од најзначајните уметници на интернационалната сцена, Ахмет Огут.   Изложбата насловена како „Скокни!“ ќе се отвори на 26 мај 2022 година во Музејот на современата уметност – Скопје

Повеќе

Новиот број на point d’ironie #65 достапен во МСУ

“Ѕидовите зборуваат“ 1992-2022 е темата на новиот број на списанието point d’ironie („ирониска точка“), кое донесува серија фотографии од ањес б. оснивачката и сопственичката на списанието. Изданието point d’ironie произлезе од разговор меѓу ањес б., Кристијан Болтански и Ханс Урлих Обрист во 1977. Секоја година се публикуваат шест до осум

Повеќе

Наташа Неделкова: Изведувајќи го безличното/Манифестирање на спекулумот

Музеј на современата уметност 07. – 26. мај, 2022 „Изведувајќи го безличното / Манифестирање на спекулумот“ е проект на Неделкова кој се реализира во форма на две видео-инсталации „The Act of Seeing“ и “Manifesting Speculum” во два засебни простори во МСУ-Скопје. Во тие две „црни кутии“ на 3 проекции и

Повеќе

Кино МСУ – Планински филм на ридот

Музеј на современата уметност 07. – 28. април, 2022 Кино МСУ ја започнува својата овогодишна програма во соработка со ЕХО – Фестивалот на планински филм. Програмата „ПЛАНИНСКИ ФИЛМ НА РИДОТ“ се отвора на 07. 04 со почеток од 19.30 часот во Џебното кино на музејот со проекцијата на филмот Невреме

Повеќе

Лазо Плавевски: На тенок мраз

Музеј на современата уметност 16. април – 26. мај, 2022 Изложбата го прикажува творештвото на Лазо Плавевски настанато во последните седум години. Станува збор за карикатури коишто тој од 2015 година континуирано ги објавува на веб порталот Окно, а за чија реализација беше поттикнат од кризната состојба во којашто се

Повеќе

Уметникот се претставува: Дарко Алексовски

Музеј на современата уметност Среда 13. април, 2022 во 20ч. По повод самостојната изложба на младиот македонски уметник Дарко Алексовски со наслов „Пејзажи на восхитот“, кој е еден од тројцата наградени автори за „Најуспешен автор и дело“ на минатогодишното 13. Меѓународно биенале на млади уметници во МСУ – Скопје, авторот

Повеќе

Владимир Јанковиќ – Синтетички неба: спектакл, опскурност и естетското постоење на трагите

Музеј на современата уметност 11 април, 2022, во 19 ч. Музејот на современата уметност – Скопје во рамките на Интердисциплинарната програма продолжува со предавања под наслов „Без/редие во светот на уметноста“. Во понеделник, 11 Април, во 19 часот  со физичко присуство ќе се одржи предавање на професорот на Универзиет во

Повеќе

Дарко Алексовски: Пејзажи на восхитот

Музеј на современата уметност 08. април – 26. мај, 2022 Пејзажи на восхитот е самостојна изложба на уметникот Дарко Алексовски, еден од тројцата наградени автори за „Најуспешен автор и дело“ на 13. Меѓународно биенале на млади уметници (2021). Наградата подразбира реализација на самостоен проект во Музејот на современата уметност –

Повеќе

Годишна програма на Музејот на современа уметност

Почитувани пријатели на современата уметност, Благодарејќи на успешниот и професионален тим, Музејот на современата уметност – Скопје успеа да ги искачи своите високи цели еднакви на светските музејски центри. И покрај двете исклучително тешки пандемиски години во кои беше ограничена нашата слобода, музејот продолжи да пулсира како светилник, пренесувајќи ја

Повеќе

Аквизиции – донации 2017-2021

Музеј на современата уметност 02. април – 15. мај, 2022 Изложбата ќе го презентира обемот и квалитетот на она што е добиено по пат на откуп и донации во последните пет години. Една од позначајните донации е оставнината на почитуваната проф. д-р Радмила Угринова – Скаловска, донација од 36 уметнички

Повеќе