Ахмет Огут: „Скокни!“

Музеј на современата уметност скопје 26. мај – 19. септември, 2022 МСУ – Скопје со задоволство ја претставува самостојната изложба на еден од најзначајните уметници на интернационалната сцена, Ахмет Огут.   Изложбата насловена како „Скокни!“ ќе се отвори на 26 мај 2022 година во Музејот на современата уметност – Скопје

Повеќе

Наташа Неделкова: Изведувајќи го безличното/Манифестирање на спекулумот

Музеј на современата уметност 07. – 26. мај, 2022 „Изведувајќи го безличното / Манифестирање на спекулумот“ е проект на Неделкова кој се реализира во форма на две видео-инсталации „The Act of Seeing“ и “Manifesting Speculum” во два засебни простори во МСУ-Скопје. Во тие две „црни кутии“ на 3 проекции и

Повеќе

Лазо Плавевски: На тенок мраз

Музеј на современата уметност 16. април – 26. мај, 2022 Изложбата го прикажува творештвото на Лазо Плавевски настанато во последните седум години. Станува збор за карикатури коишто тој од 2015 година континуирано ги објавува на веб порталот Окно, а за чија реализација беше поттикнат од кризната состојба во којашто се

Повеќе

Дарко Алексовски: Пејзажи на восхитот

Музеј на современата уметност 08. април – 26. мај, 2022 Пејзажи на восхитот е самостојна изложба на уметникот Дарко Алексовски, еден од тројцата наградени автори за „Најуспешен автор и дело“ на 13. Меѓународно биенале на млади уметници (2021). Наградата подразбира реализација на самостоен проект во Музејот на современата уметност –

Повеќе

Аквизиции – донации 2017-2021

Музеј на современата уметност 02. април – 15. мај, 2022 Изложбата ќе го презентира обемот и квалитетот на она што е добиено по пат на откуп и донации во последните пет години. Една од позначајните донации е оставнината на почитуваната проф. д-р Радмила Угринова – Скаловска, донација од 36 уметнички

Повеќе

Сè што ни е заедничко

Музеј на современата уметност 18. декември 2021 – 31. март 2022 Изложбата ги адресира прекаријатните критички, општествено произведени дискурси и нивните манифестации и условите на несигурност во капиталистичкиот локален и глобален контекс.  Изложените дела го прикажуваат потенцијалот на уметноста како политика. Избраните уметници ја истражуваат оваа територија користејќи ги расположливите

Повеќе

Артур Жмијевски: Демократии / Реализам

Музеј на современата уметност 01. декември, 2021- 30. март, 2022 На самостојна изложба „Демократии / Реализам“ на реномираниот полски уметник Артур Жмијевски, еден од најзначајните европски уметници од неговата генерација, ќе бидат претставени две видео инсталации, кои се составени од селекција на филмови од неговите капитални дела, инсталациите „Демократии“ (

Повеќе

Гледај тука сум без простор

Музеј на современата уметност 29. септември – 21. ноември, 2021 „Гледај тука сум без простор“ е изложба од Уметничката колекција на Телеком со дела од најрепрезентативните уметници од Југоисточна Европа, а со намера да ги осветли политичките пејзажи, социјалните случувања и да најде точка на кохезија во прикажувањето на политиката

Повеќе

Награди: 13. Биенале на млади уметници

Доделена наградата „Најуспешен автор и дело“ на 13.Меѓународно биенале на млади уметници Жири комисијата во состав: Ива Димовски (историчарка на уметноста), Велимир Жерновски (ликовен уметник) и Јане Чаловски (ликовен уметник), едногласно одлучија наградата „Најуспешен автор и дело“ на 13.Меѓународно биенале на млади уметници – „Страст за лутање“, во организација на

Повеќе

13. Биенале на млади уметници /ˈwɒndəlʌst/страст за лутање

Музеј на современата уметност Скопје 19. мај 2021 – 13. септември, 2021 На 13. Меѓународното биенале на млади уметници со наслов „Страст за лутање“, кое се отвори на 19 ти мај, изложени се дела на повеќе од 30 локални, регионални и меѓународни уметници. Селектирани се дела на уметници од Македонија,

Повеќе